fbpx

HypnoBaby er en app – find den på AppStore eller i Google Play
Du får 14 dages gratis prøveperiode, når du opretter et abonnement hos HypnoBaby

Månedens portræt – Januar 2021

En lang fertilitetsrejse, vendepunkter og nytårsfortsæt

Året 2021 har meldt sin ankomst, og det samme har tvillingerne i maven på Lene Vester-Madsen, som endelig efter flere års fertilitetsrejse netop er blevet mor. I denne måneds portræt kan du læse om Lene og Kims lange kamp for at blive forældre, vendepunktet fra at være ufrivilligt barnløs til at skulle være mor til tvillinger samt få Lenes allerbedste råd til dig, der måske selv står midt i et uopfyldt ønske om at blive forælder.

Rigtig god læselyst.

Drømmen om et barn

For mere end 4 år siden i december 2016 tager Lene og hendes kæreste Kim en stor beslutning. Med udgangspunkt i drømmen om et fælles barn smider parret p-pillerne i spændt forventning om, at de måske snart står med en positiv graviditetstest i hænderne. Desværre skal det vise sig, at denne drøm ikke lige umiddelbart går i opfyldelse, og ønskebarnet lader vente på sig. Lene bliver spontant gravid i sommeren 2017, men ved en scanning i uge 11 kan man se, at fosteret er gået til grunde i uge 7.

I foråret 2018 er Lene endnu ikke blevet gravid igen, og parret starter deres lange rejse med fertilitetsbehandling. Kim har en datter fra et tidligere forhold, og en sædananlyse viser, at han fortsæt har helt normalt sædkvalitet, og at årsagen til den ufrivillige barnløshed således ikke skal findes hos ham. Lenes undersøgelser tyder derimod på en lav ægreserve, som dog lige netop ligger inden for normalområdet, og parret får diagnosen ”uforklaret barnløshed”.

I løbet af det næste halvandet år byder den ufrivillige barnløshed på en lang række op- og nedture. I starten forsøges insemination, som dog desværre ikke fører til noget ønskebarn. Lene bliver spontant gravid igen, mens fertilitetsklinikken holder ferielukket, men aborterer desværre endnu en gang. Parret beslutter at afprøve IVF-behandling (reagensglasbehandling). Lene stimuleres ved hjælp af hormonbehandling og får taget 6 æg ud. Desværre befrugtes kun et enkelt æg, som heller ikke sætter sig fast efter oplægning. I andet forsøg tages der 7 æg ud, hvoraf 4 befrugtes, og 2 bliver lagt op i livmoderen i første omgang og dernæst et enkelt æg, der har været på frys. Men heller ikke disse forsøg resulterer det i graviditet.

Efter anden runde med IVF-behandling oplever parret flere gange at blive afvist i det offentlige, når der er for mange, der ønsker at tilmelde sig behandling på et givent tidspunkt. Lene begynder at være alvorligt belastet af forløbet og har meget svært ved at holde til disse afvisninger og den medfølgende ekstra ventetid. Et nært familiemedlem kommer parret til undsætning og tilbyder at betale for behandlingen i privat regi. Lene bliver gravid for tredje gang i efteråret 2019, men også denne graviditet ender med en abort, og man finder en alvorlig kromosomfejl (triplodi) hos fostret.

På baggrund af gentagne aborter udredes parret yderligere, og man konstaterer et lidt for aktivt immunrespons hos Lene, som mistænkes for at være medvirkende årsag til aborterne. Hun opstarter derfor immundæmpende behandling med prednisolon, og langt om længe lykkedes det hende endelig at blive gravid igen, og en scanning i slutningen af foråret 2020 viser, at der er tvillinger på vej.

Lene med injektion
Den gule kuvert

En fejlslagen kvinde

Rejsen mod ønskebørnene har været lang og givet en del knubs. Lene haft mange negative tanker om sig selv og tilbagevendende følt sig som en ”fejlslagen kvinde”, der ”burde kunne blive gravid ”. Det hårdeste har været den lange ventetid, uvisheden og de gentagne aborter. Der har været tidspunkter, hvor det har været særdeles svært at rumme andres graviditeter, hvilket har ført til både skam og skyldfølelse. Samtidig har Lene ofte haft dårlig samvittighed og følt sig utilstrækkelig over for Kims ni-årige datter, fordi hun har været så påvirket af forløbet – både af selve behandlingen men også af de følelsesmæssige aspekter.

Vendepunktet

Vendepunktet fra at være i fertilitetsbehandling til pludselig at skulle være forældre – endda til tvillinger, har været overvældende. Lene fortæller, at hun først endelig troede på, at graviditeten var kommet for at blive i uge 25. Indtil da blev hun ved med at betragte sig selv som ”ufrivilligt barnløs” og turde ikke tro på, at hun rent faktisk skulle være mor. Hun mener selv, at det har været en måde at bearbejde forløbet og beskytte sig selv på.

Lene og Kim

@bliverjegnogensindenogensmor og andre måder at hjælpe sig selv

Hele vejen igennem forløbet har Lene haft et stort behov for at tale med andre omkring forløbet. I den forbindelse oprettede hun Instagram-profilen @bliverjegnogensindenogensmor, hvor hun hele vejen igennem har delt ud af sine personlige oplevelser med ufrivillig barnløshed og fertilitetsbehandling, og senest om graviditet og det at skulle være mor. Profilen har over 5000 følgere og er et fast anker for mange i lignende situationer. Efter Lene fødte tvillingerne Elliot og Ella mellem jul og nytår 202o, har profilen skiftet navn til @jegblevnogensmor.

Lene har også gjort andre ting for at hjælpe sig selv gennem den svære periode. Både i løbet af fertilitetsbehandlingen og under graviditeten har hun blandt andet brugt HypnoBabys hypnoser meget. I starten var det mest de afslappende lydfiler, der hjalp hende til en bedre søvn og til at mindske stress. I forbindelse med fertilitetsforsøgene lyttede hun desuden til hypnoselydfilen, ”Hjælp dit befrugtede æg”, for at give kroppen de bedste betingelser for at opnå graviditet.

Under graviditeten er hun blevet glad for hypnoserne; ”Styrk forbindelsen til dit ufødte barn” og ”Mindful i naturen” – den sidste har hun faktisk selv været inspirationskilde til.

Lene fortæller, at hun selv er uddannet mindfulness-instruktør, og fremhæver, at det er en fordel at hypnoselydfilerne er relativt korte og kan bruges alle steder. Hun fortæller, at det føles rart selv at kunne ”gøre noget” under et fertilitetsforløb, og har udover hypnose benyttet både fertilitetsfremmende fysioterapi, NADA (øreakupunktur) samt zoneterapi under forløbet.

Et nytårsfortsæt

Til et nytårsportræt hører vel også et nytårsfortsæt, og vi har derfor spurgt Lene, hvad hendes nytårsforsæt for 2021 skal være.

Med smil i stemmen fortæller hun, at hun først og fremmest vil forsøge at være nærværende og nyde det, der er. Hun fortæller, at det for hende handler mere og mere om at være til stede i momentet, at tage en dag ad gangen og øve sig i at sige pyt. Hun slutter grinende af med at slå fast, at dette nok også at den bedste tilgang, nu hvor der er tvillingebabyer i huset.

Mon ikke hun har ret i det. Herfra sendes i hvert fald de varmeste ønsker om et dejligt år for Lene og hendes lille familie.

 

Lenes gravide mave

Lenes bedste råd

 

|

Det hjælper at tale om det og finde fællesskaber med andre

|

Husk at du ikke er alene

|

Du skal turde at tro på det

|

Det kommer når det kommer – jo mere du lærer at være i følelserne, og at de kommer og går – jo nemmere bliver det at være i behandling.

 

Ella og Elliot

Hvis du har lyst til at vide mere, kan du læse meget mere om fertilitetsbehandling og infertilitet i HypnoBabys Univers.

Fertilitetsbehandling og infertilitet 

Et dejligt og lykkebringende 2021 til alle HypnoBabys læsere.