fbpx

HypnoBaby er en app – find den på AppStore eller i Google Play
Du får 14 dages gratis prøveperiode, når du opretter et abonnement hos HypnoBaby

Fødselsforberedelse og hypnobirthing

DEN GODE FØDSELSFORBEREDELSE – OG HYPNOBIRTHING

Få gode råd til fødselsforberedelse, og hvordan hypnose blandt andet kan være mevirkende til at mindske angst for fødslen m.m.

Hvis du er gravid og på vej mod fødslen, er du formentlig i gang med en større forberedelsesproces. Der er flere ting, du skal nå at forberede inden selve fødslen. Det er både de praktiske ting, men også en omfattende mental proces, hvor du forbereder dig selv på at skulle igennem en fødsel og det at blive forælder.

Dette indlæg omhandler blandt andet, hvad du skal være opmærksom på i din fødselsforberedelse. Derudover introducerer jeg dig også for hypnobirthing, der kan blive en værdifuld del af din fødselsforberedelse.

HVAD ER FØDSELSFORBEREDELSE?

Ikke overraskende går fødselsforberedelse ud på, at du skal forberede dig selv og din krop på fødslen. Der er dog mange vigtige aspekter af en god fødselsforberedelse, og både krop, sind og forældre skal være forberedte på den livsomvæltende begivenhed.

En stor del af fødselsforberedelserne varetages af jordemødre, der er knyttet til det sted, hvor du skal føde. Det er derfor et gratis tilbud i offentlig regi. Der er dog også mulighed for betalte forløb hos private jordmoderklinikker, hvis du har brug for et mere omfattende tilbud.

HVAD INKLUDERER DET OFFENTLIGE TILBUD?

Når du benytter tilbuddet fra det offentlige, får du viden om fødslen og de forskellige faser, du skal gennemgå. Derudover bliver du klogere på, hvornår du skal ringe til fødestedet, hvilke muligheder der er for smertelindring, gode råd til partneren, og hvordan den første tid efter fødslen vil forløbe sig.

Du får også praktiske råd til, hvad du skal have med ind på fødestedet, når du er gået i fødsel, samt hvad du skal have forberedt derhjemme, hvis der er tale om en hjemmefødsel. Jordemødrene hjælper dig også med råd til ernæring og sund livsstil, hvor der tages udgangspunkt i sundhedsstyrelsens anbefalinger under graviditet.

Læs mere om det offentlige tilbud på borger.dk.

ET MERE SKRÆDDERSYET FORLØB HOS PRIVATE KLINIKKER

Vælger du et tilbud fra de private klinikker, er der ofte mulighed for en mere dybdegående forberedelse. Her kan du i højere grad få et tilpasset forløb specielt til dig. Der er blandt andet mere tid til at stille spørgsmål eller komme hyppigere, hvis du har brug for det.

Derudover er der ofte tilknyttet fysioterapeuter og sundhedsplejersker til de private klinikker, som blandt andet hjælpe dig med øvelser for gravide. Det vil dog være meget forskelligt fra klinik til klinik, hvordan forløbene er sammensat, og hvilke specifikke tilbud, der er mulighed for det enkelte sted. Det kan være alt fra akupunktur, rebozo til ultralydsscanninger.

GØR KROPPEN KLAR TIL AT GENNEMGÅ EN FØDSEL

Inden du skal føde, er det vigtigt, at du forbereder kroppen på selve fødslen. Det er vigtigt, at din krop er i god form. Det er med til at forbedre din udholdenhed og kan gøre det mere overkommeligt at komme igennem selve fødslen.

Når du holder din krop aktiv og sund, vil din krop være stærkere under fødslen. Derudover beskytter du også din krop mod for stor vægtøgning. Det kan også nævnes, at en sund og stærk krop er med til at mindske forekomsten af graviditetsgener.

Det anbefales, at du dyrker minimum 30 minutters moderat motion om dagen under din graviditet. Med moderat menes der, at du får pulsen let op, men at du ikke overanstrenger dig. 

Du kan blandt andet dyrke aktiviteter som:

 • Yoga
 • Svømning
 • Cykling
 • Løb
 • Gang

Dette er langt fra en udtømmende liste. Der er mange former for motion og aktiviteter, du sagtens kan dyrke, når du er gravid. Du skal dog undgå aktiviteter, hvor der er risiko for fald eller stød – især når maven begynder at vokse. Ridning, kontaktsport eller ekstremsport bør derfor undgås.

Aktivitet er dog ikke det eneste, der er vigtigt for kroppen, når den skal forberede sig på fødslen.  Søvn og hvile er også en afgørende faktor. Derudover er afspændingsøvelser og åndedrætsøvelser også tiltag, der kan hjælpe kroppen på vej. Afspændingsøvelser og åndedrætsøvelser hjælper dig også i bedre kontakt med din krop, således du kan mærke efter, hvad din krop har brug for. Oplever du gener, smerter eller plukveer under aktivitet eller øvelser, er det vigtigt, at du stopper op og lytter til kroppen.

FØDSELSFORBEREDELSE FOR SINDET – FORBERED DIG MENTALT PÅ FØDSLEN

Når du skal forberede dig mentalt, er viden en afgørende faktor. Du skal have en klar indsigt i, hvad der sker under en fødsel, hvordan kroppen reagerer og så videre. Det gør det lettere for dig at forberede dit sind på, hvad det er, du skal gennemgå, når fødslen går i gang.

Får du ikke den nødvendige viden på området, kan det give angst og anledning til unødige bekymringer. Derudover er det en fordel at undgå skrækhistorier og frygtelige fødselsforløb, der også kan trigge angst for fødslen eller unødige bekymringer. Med den rette mentale forberedelse er du psykisk bedre klædt på til at gennemgå en graviditet og en fødsel.

Ud over at få den nødvendige praktiske viden om fødslen og hvordan det foregår, er åbenhed omkring, hvordan du har det, også utroligt vigtigt. Tal højt om følelser og tanker med din partner, dit netværk og professionelle. Det kan fjerne en stor byrde blot at snakke om, hvordan du har det – og det gør det samtidig meget lettere for andre at hjælpe dig.

Under graviditeten skal du også være god til at passe på dig selv. Tag dig tid til at lægge hænderne på maven. Det kan skabe en bedre kontakt til dit ufødte barn. Husk også at tage din partner med på vejen. I skal sammen forberede jer på et liv med en lille ny i familien.

Afslapningsøvelser kan hjælpe både din krop og sind med at forberede sig på fødslen. Det kan du blandt andet gøre med ’Dyb afslapning’, som du kan prøve helt gratis i HypnoBabys app. I appen finder du en hel kategori med hypnoser til fødslen og fødselsforberedelse.

Du får her en liste med andre ting, du også kan gøre for dig selv for at forberede dig mentalt:

 • Åndedrætsøvelser
 • Afspændingsøvelser.
 • Husk afslapning og hvile
 • Tag dig kærligt af dig selv
 • Lyt til din krop og dit sind
 • Gør noget, der er rart

Mærk efter, hvad du synes, der fungerer for dig. Det kan være nogle få ting eller ændringer, der giver dig den bedste mentale forberedelse til fødslen.

HVAD ER DEN GODE FØDSEL?

Den gode fødsel er en meget subjektiv oplevelse. Det har selvfølgelig stor betydning, om fødslen går godt og forløber naturligt, samt at mor og barn kommer igennem fødslen uden mén. Der er dog en række andre faktorer, der spiller ind for den enkelte, når der er tale om den gode fødsel.

Vigtige parametre for at skabe den gode fødsel:

 • Du føler, at du har en følelse af (i hvert fald nogen) kontrol
 • Du føler dig velinformeret og ved, hvad der skal ske
 • Du har selv mulighed for at træffe informerede valg om fødslen undervejs
 • Du føler dig lyttet til og støttet både af sundhedspersonale og partner

Disse parametre er lige så vigtige som graden af eksempelvis smerte under fødslen. For at komme i mål med ovenstående parametre, kræver det en god relation til de sundhedsfaglige personer og et godt forløb både før, under og efter fødslen.

”Kendt jordemoderordning” kan være én måde at forsøge at tage højde for disse vigtige faktorer i forbindelse med fødslen. Ordningen findes i mange kommuner og indbefatter, at du kender din jordemoder inden fødslen, hvilket kan have en stor påvirkning på hele fødslen og forberedelserne op til. Det kan skabe en større tryghed, hvilket kan hjælpe dig bedre igennem fødslen.

En del af forudsætningerne for den gode fødsel er også, at du skal forventningsafstemme med dig selv. Har du et meget fastlåst billede af den ideelle fødsel, kan det give en negativ oplevelse, hvis realiteten ikke lever op til dine forventninger. Omvendt er det enormt vigtigt at gøre sig tanker om, hvad der er vigtigt for netop dig og for Jer som par, når I forbereder Jer.

HVILKE KONSEKVENSER KAN EN DÅRLIG FØDSELSOPLEVELSE HAVE?

En dårlig fødselsoplevelse kan være traumatisk. I værste tilfælde kan det resultere i, at det udvikler sig til PTSD. Er det tilfældet, kan det være svært at finde et sted, der tilbyder en løsning, hvor du får oplevelsen bearbejdet.

Mange jordemødre tilbyder en efterfødselssamtale. Ofte er dette dog ikke tilstrækkeligt, da der kan være behov for en dybere bearbejdning. Du kan evt. prøve at tale med sundhedsplejersken og din egen læge. De har dog hovedsageligt fokus på barnet og tiden efter fødslen, men vil ofte kende til relevante tilbud i dit nærområde.

ANGST FOR FØDSLEN?

Det er normalt at være spændt på, hvordan fødslen forløber. Nogle er dog decideret bange og oplever stor angst for fødslen. Der er derfor nogle mødre, der vælger at bede om at få et kejsersnit, da de frygter den naturlige fødsel.

Et kejsersnit er et fint alternativ, når der er brug for det, og kan også være berettiget på baggrund af svær angst eller en tidligere negativ fødselsoplevelse. En naturlig fødsel, vil dog være det mest hensigtsmæssige i de fleste tilfælde. Det har nemlig en betydning for barnets start på livet – blandt andet i forhold til vejrtrækning og amme-etablering.

Oplever du angst for fødslen, er det vigtigt, at du taler med dit netværk og fagpersoner om din angst. Din læge eller jordemoder kan blandt andet hjælpe dig med, hvordan du kan slippe noget af angsten og føle dig mere komfortabel med tanken om fødslen.

KAN HYPNOSE HJÆLPE I FORBINDELSE MED FØDSELSFORBEREDELSE?

Forløbet før, under og efter fødslen er én stor proces, hvor både din krop og dit sind går igennem mange faser. Det er en lang proces, der forandrer og udvikler dit liv.

Da krop og sind gennemgår store eksistentielle, fysiologiske og mentale forandringer, er metoder, der involverer både krop og sind særdeles meningsfulde.

En sådan metode er blandt andet hypnose. Hypnose er en tilstand af fokuseret opmærksomhed, hvor krop og sind er særligt modtagelige over for ønskede forandringer.

Der er tale om en såkaldt trancetilstand, hvor omgivelserne træder i baggrunden, og din opmærksomhed er rettet mod noget bestemt. Det er en helt naturlig tilstand, og vi kender den blandt andet fra dagdrømmeri, meditation og faktisk også fra fødslen, hvor kvinden bliver meget fokuseret på fødselsoplevelsen og meget mindre opmærksom på det, der foregår i omgivelserne. Denne tilstand kan være særdeles gavnlig for både kvinde og barn under fødslen, og blandt andet mindske smerteopfattelsen.

I forbindelse med selve fødselsforberedelsen kan hypnose blandt andet mindske angst for fødslen. Derudover kan det ændre din smerteopfattelse, hvor smerterne ændres fra noget ”farligt” til et meningsfyldt aspekt af det kæmpe stykke arbejde, det er at bringe et nyt menneske til verden.

HYPNOBIRTHING – HYPNOSE FØR OG UNDER FØDSLEN

Hypnobirthing er et begreb, hvor du bruger hypnose op til og under fødslen. Under graviditeten kan hypnose bruges til at ændre forestillingen om fødslen fra noget angstfyldt og svært til en meningsfyldt oplevelse og situation, som du kan arbejde med. Hypnobirthing hjælper dig dermed ved at øge troen på, at du kan klare situationen og komme igennem fødslen på en god måde.

Hypnobirthing kan blandt andet hjælpe dig med at træne teknikker, som du kan bruge under fødslen. Et helt nyt opsamlingsstudie fra 2020 har kigget på effekten af at bruge hypnose før og under fødslen. Studiet viser, at hypnose op til og under fødslen medvirker til en bedre fødselsoplevelse, øger følelsen af kontrol under fødslen, mindsker angsten for at føde og reducerer både angst og smerter under fødslen.

Hypnobirthing er derfor en effektiv metode og hvor hypnose under graviditeten og hypnose under fødslen kan være med til at give dig en bedre fødselsoplevelse.

FØDSELSFORBEREDELSE MED HYPNOBABY

HypnoBabys app kan bruges i forbindelse med fødselsforberedelse, hvor hypnoselydfilerne blandt andet kan bruges mod angst og hjælpe dig til en god fødselsoplevelse.

Appen indeholder en hel kategori med hypnoselydfiler til brug op til fødslen. Alle lydfilerne er lavet og indtalt af Anna Knakkergaard, der har en faglig baggrund som læge og klinisk hypnoterapeut. Lydfilerne er udviklet på baggrund af klinisk erfaring og de eksisterende studier på området.

HypnoBabys app giver dig mulighed for at forberede dig til fødslen hjemme hos dig selv. Hver lydfil har sit eget formål. I fødselskategorien finder du blandt andet:

 • Glæd dig til fødslen”, som kan bidrage til at mindske bekymringerne omkring fødslen og i stedet byde den velkommen.
 • Følg bølgen, mindsk smerten”, som træner dig i at arbejde med kroppen under veerne. På den måde får du det meste ud af både veer og pauserne mellem dem.

I appen findes også en lang række andre hypnoselydfiler til brug før, under og efter fødslen. Alle lydfiler i HypnoBabys app kan benyttes med eller uden baggrundsmusik. Fødselshypnoserne kan med fordel bruges med baggrundsmusik, og musikken kan herefter bruges under fødslen og hjælpe dig med at finde tilbage til den beroligende tilstand og bruge de teknikker, du har lært.

Appen er gratis og indeholder enkelte frit tilgængelige lydfiler, som alle kan bruge til at få ro i krop og sind. Der er mulighed for at tilkøbe premium-indhold og få adgang til langt flere hypnoser for et mindre beløb. Find appen lige her.